Снимка: Istock

Откакто свят светува, хората взаимодействат помежду си по един или друг начин. Понякога има хармония във взаимоотношенията ни с някои от тях, с други нещата са колебливи, трети ни карат да се чувстваме зле, но сякаш не го осъзнаваме. Тогава се сещаме за поставянето на лични граници спрямо всички. Дори и с най-близките ни.

Понякога дори и приятел е в състояние да прекрачи личната ни граница, мислейки си, че щом сме били споделящи, то той има право да налага мнението си. Примерите за нарушаването на тази граница са безброй много.

Но какво подсказва, че е време да поставим лични граници?

1. Вие се усещате по-често уморени, тъй като давате повече от себе си на другите, в работата си, в постигането на целите си – Ако ви се струва, че изразходвате твърде много енергия за извършване на ежедневни неща, това може да е ясен знак, че нещо не работи. Трябва да имате здравословен стремеж, за да постигнете целите си.

2. Изпитвате чести емоционални сривове – Особено след комуникацията с определени хора, били те колеги, роднини, приятели.

3. Ядете много – Хората, които се хранят емоционално не осъзнават, че е необходимо да поставят граници. Храната обикновено запълва липсващи емоции като обич, щастие, самочувствие или друго. Емоционалното хранене може да се дължи на куп неудовлетворености в живота, често предизвикани от роднини, любим човек, дори шефа ви. Затова е време за поставяне на граници.

4. Загубили сте радостта от простите неща – Ако забелязвате, че това, което преди ви е правело щастливи, вече не ви прави, помислете за промяна. След като нещата, които ви носят радост, само засилват негативните емоции, значи е важно да осъзнаете, че нещо не е наред и да го поправите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase