Снимка: Istock

Светът би бил прекрасен, ако нямаше завист. Но за жалост, животът постоянно ни среща със завистливи хора – познати, роднини, колеги, приятели, дори понякога и любимия човек. Завистта невинаги е видима. Тя може да е прикрита под дългогодишно познанство или приятелство, успешно бизнес партньорство. Да звучи като градивна критика, подкрепа. Могат да ви завиждат хора, които са много по-добре уредени от вас като социален статус.

Когато открием, че някой ни завижда, често се питаме защо това се случва. Защо хората си завиждат? Може би е същност, с която човекът се е родил, ниско самочувствие и т. н.

Как да разберете дали някой ви завижда? Вижте 10 знака.

1. Завистливите хора ще ви засипват с фалшиви похвали и неискрени комплименти. Обикновено завистниците се опитват да убедят останалите, че не са такива. Но изражението на лицето им и интонирането в гласа, винаги ги издават.

2. Не се радват искрено за постиженията ви. Завистливият човек никога няма да се зарадва искрено за вас, дори и да прави невъзможното да ви убеди, че ви подкрепя.

3. Парадират с успехите си повече от действителните си заслуги. Завистливият човек често се изтъква – колко е можещ, колко е възпитан, колко е интелигентен. Може дори да се сравнява с вас, казвайки ви, че той е учил в по-престижни училища и университети от вас.

4. Завистливите хора умишлено дават лоши съвети. За да ви объркат, навредят, злепоставят, за да сте по-зле от тях.

5. Те са много конкурентни с вас. В природата на завистниците е да се чувстват зле в компанията на човек, който е харесван и изпъква пред останалите, дори когато не прави нищо. В резултат на това те са много конкурентни (за всичко в живота), особено ако това се окаже ваш колега в работата, университета, ваша приятелка или приятел.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase