Снимка: Istock

Няма човек, който да не е имал в живота си или да няма към настоящия момент поне по един манипулатор. Понякога манипулативната личност може да се окаже наш приятел или приятелка. Той или тя обикновено се преструват, че имат най-добри намерения към вас, че винаги са на разположение. Но манипулативният приятел може да действа фино, подмолно, да нанесе щети на личния и служебния ви живот, ако случайно нещо не го удовлетворява в поведението ви към него.

Как да се справите с него/нея?

1. Бъдете директни. Ако подозирате, че сте манипулирани, не се колебайте да сте директни и да попитате вашия приятел/приятелка какво иска. Без недомлъвки, без игри.

2. Бъдете уверени и спокойни. Не позволявайте на ситуацията да се нажежи. Като запазите уравновесеността си, ще бъдете по-подготвени да се справите продуктивно със ситуацията. Манипулативният човек обикновено има план да ядоса другия, затова не се поддавайте.

3. Научете се да разпознавате чувството за вина. Пазете се от хора, които винаги споменават минали събития, като това че са ви дали пари назаем например или са ви помогнали в труден момент. Това не са приятели! Те го правят, за да ви вменят чувството, че им дължите нещо, независимо какви са били обстоятелствата. Спрете да си позволявате да бъдете подлъгани да се чувствате виновни, когато не трябва.

4. Направете най-доброто за вас. Има голяма разлика между приемането на съвет и настояването от страна на вашата приятелка/приятел да се месят в живота и решенията ви.

5. Бъдете директни и кажете какво прави тя/той. Понякога приятелите ни не осъзнават, че действат егоистично. Ако им споделите, това може да им помогне да видят грешката си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase