Снимка: Istock

 Зависимостите никога не носят ползи за нас, без значение за какъв вид зависимост става въпрос. За оформянето ни като личности голяма роля играят събитията в живота ни, семейната и приятелска среда. Знаем, че не бива да допускаме в живота си влиянието на токсични хора, защото ни носят само разруха. Но какво да правим, ако страдаме от токсична независимост? Как да разпознаем дали сме токсично независими и това ни пречи да постигнем щастие? Вижте в следващите редове.

1. Изпитвате голяма трудност да поискате помощ – Вероятно през по-голямата част от живота ви се е налагало да разчитате на себе си и това разбира се е повлияло на вашето его. Когато сте твърде независими, това някой да ви предложи помощта си, би се отразило зле на самочувствието ви.

2. Предпочитате да правите всичко сами – Тогава не се учудвайте, ако дори близки хора са се отказали да ви съдействат. Дали пък вашето мото е това, че ако искате да бъде нещо направено както трябва, то трябва да разчитате само на себе си. Западно проучване изследва връзката между независимостта и самочувствието. Вероятно като други хора и вие получавате голямо удовлетворение, като правите нещата независимо.

3. Вие решавате всичко сами – Да взимаме мъдри решения за живота си е част от здравословната независимост. Това е важен знак за зрялост, но понякога дори и емоционално силните хора се нуждаят от мъдър съвет. Ако сте свръхнезависими, то вероятно рядко питате за мнение и смятате, че никой освен вас не знае какво е най-добро за живота ви.

4. Делегирането на задачи не е за вас – Без значение дали става въпрос за работа или живота у дома, токсичните независими хора трудно споделят отговорността с други. Толкова са свикнали да носят целия товар, че е немислимо да се доверят на някого. Но липсата на доверие може да се дължи и на много други причини, сред които ниско самочувствие, желание за контрол над другите и т. н.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase