Снимка: Istock

Как се грижите за себе си? За някои това е сложен въпрос, други биха дали отговор, от който се разбира, че полагат грижи за себе си от време на време. Грижата за себе си не е еднократно събитие! Тя е непрекъснат процес, който е важен и ни помага да бъдем в добро физическо и психическо здраве.

Вероятно всеки има поне по един познат, приятел, роднина, за когото мисли, че този човек в повечето случаи поставя себе си на първо място. Дали има нещо лошо в това, в здравословната доза егоизъм? Не! Защо е важно личните нужди да се поставят на първо място?

Вижте 10 добри причини.

1. Няма как да бъдете полезни на другите, ако не поставяте грижата за себе си на първо място. В противен случай ще се изтощите физически и емоционално.

2. Не всеки би действал като вас. Помислете си колко пъти сте се жертвали или сте правили жестове за приятели, близки, колеги, а когато те е трябвало да направят същото, първо са гледали собствения си интерес. Разочароващо е, нали? Но точно тези случаи ни напомнят защо е важно първо да мислим за себе си.

3. Показвате на хората правилния начин да се отнасят с вас. В повечето случаи другите не оценяват това, че поставяте себе си на второ място и винаги е повод да злоупотребяват с добрината ви. От друга страна, здравословната доза егоизъм от ваша страна ви застрахова срещу манипулатори.

4. Показвате обич към себе си. Знаете ли към кого обикновено сме най-критични и жестоки? Към себе си! Обвиняваме се, самосъжаляваме се, наказваме се с липса на грижи и нездравословни навици. Всичко това ни вреди физически и емоционално.

5. Стресът се отразява негативно на вашето здраве. Вярвате или не, стресът може да причини много физически симптоми. Поставянето на другите на първо място е предпоставка за стрес.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase