Снимка: Istock

Самочувствието е сложна система от усещания и възприятия за себе си, мястото в обществото, в професионалния кръг, способностите, вярата в себе си или липсата на такава. Някои хора са много сурови и критични към себе си, други пък имат по-висока самооценка, която се различава от оценката, която околните им дават.

Вашето самочувствие, високо или ниско, влияе изключително много на това как се държите към себе си и към другите. От огромно значение е да се научите как да имате високо самочувствие и да гледате на себе си с гордо вдигната глава без, разбира се, да вирите нос твърде високо без основание. За целта човек трябва да е наясно със способностите и качествата си, да има реалистична и адекватна самооценка.

Ако имате високо самочувствие, това ще ви помогне да гледате по-положително на себе си, което се отразява както на отношенията ви с другите, така и във всяка сфера на живота. Високото самочувствие, придружено от ясна и точна самооценка, помага да осъзнаете недостатъците си, да ги приемете и да работите върху усъвършенстването им.

Здравословното високо самочувствие помага за по-добро психично, емоционално и физическо здраве, за подобряване на благополучието и за постигането на цели и успехи.

Кои са белезите на ниското самочувствие:

  • Много сте критични към себе си;
  • Мислите, че е трудно да бъдете обичани и харесвани, да бъдете разбрани;
  • Сравнявате се с другите;
  • Чувствате се изостанали в живота спрямо другите;
  • Фокусирате се върху недостатъците си вместо върху предимствата;
  • Мислите, че няма много причини хората да искат да са приятели с вас.

Цялата тази негативна нагласа към себе си ви прави непривлекателни за околните не защото сте такива, а защото вие се представяте като такива. Това се отразява на възприятията на другите и те инстинктивно не ви засвидетелстват нужното уважение, защото вие самите не се уважавате.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase