Снимка: Istock

 В живота си срещаме различни личности. Интересно е, че манипулаторите, токсичните и нарцистичните хора много си приличат. Може би всеки от нас има по един такъв човек в живота си, като колега, роднина, познат, дори приятел. Има обаче някои „тънки“ моменти, в които си личи дали нашият приятел или приятелка от детинството (и не само) е нарцистична личност. Вижте кои са.

1. Те търсят похвала и възхищение, поради липса на вътрешна самооценка, нарцистичните приятели търсят, очакват и дори изискват похвала и възхищение, за да подхранят самочувствието си.

2. Поставят собствените си нужди на първо място, дори и да се опитват да представят нещата обратно. Нарцистичните личности се възприемат като нещо повече от другите или искат да изглеждат така, дори и вътрешно да знаят, че истината е друга. Нарцистичният приятел или приятелка не се вълнува от живота ви, освен само като клюка. Не се съобразява с вас, с времето ви и затова често може да закъснява за срещи, да не спазва уговорки.

3. Разговорите остават на нивото на повърхността и това е опит да избегнат да споделят нещо важно за себе си, но от друга страна са готови да разберат всичко за вас. Нарцистичните приятели често споделят информация за себе си с другите само когато това е самореклама, когато искат да покажат материално състояние и т. н.

4. Смятат, че може да им завиждате, а всъщност е точно обратното. Дали някой от вашите нарцистични приятели ви завижда за новата рокля, успехите в работата и т. н. Вижте реакцията им, когато говорите за хубавите неща, тя никога няма да ви подведе.

5. Създават близост с другите, според интересите, които имат от хората. Нарцистичните приятели рядко показват емпатия. Обикновено, ако търсят компанията ви или се правят, че може да разчитате на тях е, за да си поискат след това услугата за свършеното добро.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase