Снимка: Istock

Есента и зимата са двата сезона, в които цапаме обувките си най-много. Валежите от дъжд и сняг правят условията сурови и са истинско предизвикателство за обувките и ботушите. Кожените обувки могат да пострадат сериозно от влагата и калта. Правилното им почистване е съществено за запазването на обувките и ботушите ви в прекрасно състояние за по-дълго.

Но не всички кожени обувки се почистват еднакво. Различните видове кожа се нуждаят от специфични грижи. С помощта на някои трикове за поддържане на кожените обувки ще ви помогнем да ги направите отново като нови.

Как да почиствате кожените си обувки? Ето няколко полезни съвета за някои от най-разпространените видове кожа.

Обувки от гладка кожа

Най-напред свалете връзките, ако има такива. След това изчеткайте мръсотията със суха четка или памучна кърпа. Ако използвате четка, най-добре е да е с естествени косми, за да не надраскате и увредите кожата.

Смесете малко вода в купа с 1-2 чаени лъжици течен сапун и разбъркайте. Внимателно потопете памучна кърпа в разтвора, изцедете я добре и избършете добре кожата на обувките. Повторете това, докато се уверите, че мръсотията е паднала изцяло. След това избършете с чиста влажна кърпа, която е напоена само с вода, за да премахнете остатъците от сапун.

Велурени обувки

Велурът е капризна кожена материя, която изисква специални грижи. Трудно е да се почисти и често остават петна.

За да почистите велурени обувки или ботуши, най-напред използвайте суха четка, но с по-груб косъм, с помощта на която да отстраните засъхналата мръсотия и остатъци. Действайте с леки кръгообразни движения, за предпочитане по посока на влакната на велура.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase