Снимка: Istock

Постоянен стрес, негативни хора и токсична среда, несполучлива любовна връзка и други. Депресията обикновено се промъква в живота ни тихо. Неосъзнавайки обхвата на нейното действие, често неглижираме знаците, които са налице. Докато не настъпи моментът, в който постепенно започваме да рушим живота си.

Депресията действа с разрушаващи лъжи. Вижте някои от тях.

1. „Не се стараеш достатъчно“.

Депресията ще ви „каже“, че сте слаби и мързеливи. Това ще ви накара да повярвате, че нямате проблем и ако просто работите усърдно върху нещата, ще се почувствате по-добре.

Истината е, че депресията е реално заболяване, което засяга емоционалното, социалното, поведенческото и физическото здраве. Подобно на рака, сърдечните заболявания или диабета, не можете да го махнете или лесно да се отървете от него, но не е невъзможно разбира се.

2. „Ти си безполезен/безполезна.“

Депресията има начин да ви накара да се почувствате безполезни и напълно необичани от никого. Когато сте депресирани, ще повярвате, че никой не иска да чуе за вашата тъга или проблеми. Ще се убедите, че не заслужавате любов, нежност и внимание от другите, че те не ви ги дават. Депресията ще унищожи увереността ви и ще обезсили чувството ви за стойност.

Редица западни изследвания показват, че негативното мислене е основната причина за ниското самочувствие. Ето защо, начинът, по който се отнасяме към себе си е от съществено значение за борбата не само с лошото настроение, но и с депресията.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase