Снимка: Istock

Самотата е нещо, за което човекът като социално същество, определено не е създаден. Всеки от нас е изпитвал самота в дадени моменти от живота си. Във времената на пандемия, в които все още живеем, самотата се превърна в част от ежедневието на много хора. Но тя не е единствената причина за това усещане. Самотата може да се появи при много обстоятелства, дори и да сте обградени от много хора. Тя е усещане и в много от случаите причините за нея се коренят в самия самотен човек, чувстващ се като такъв.

Хроничната самота е състояние, при което страдащият от нея се чувства по този начин всеки ден в продължение на месеци, понякога дори години. Такива хора обикновено отчаяно искат да имат по-добри социални контакти или да създадат пълноценна връзка, но все не успяват, все не намират точния човек и точните начини.

Хроничната самота е страничен ефект най-често от депресията, която може да отнеме много дълго време, докато бъде овладяна, според yourtango.com. Сайтът посочва и някои от характерните признаци на хронична депресия. Ето 7 от тях.

1. Имате много познати, но не много истински приятели.

Когато сте заобиколени от хора, с които имате повърхностни отношения, това носи усещане за тъга и самотност. Истинските приятели са тези, които могат да ви създадат чувство на приемане, обич, отдаденост. Повърхностни познанства има всеки. Ако в живота ви не са останали много приятели, напълно възможно е това да е причината да се чувствате постоянно самотни и това да се превърне в хронично състояние.

2. Чувствате се изолирани и това е постоянното ви състояние.

Един от признаците на хронична самота е не просто отсъствието на други хора в живота ви, а собствената ви настройка към самия живот. Може да сте били цяла вечер навън с приятели и да сте се забавлявали, а като се приберете след това да се чувствате тъжни, самотни, неразбрани.

3. Винаги се опитвате да правите планове, вместо реално да ги осъществявате.

Хронично самотните хора обикновено силно искат да променят живота си, но емоционалният капан, в който са хванати, им пречи да направят нужните крачки. Те се чувстват сякаш постоянно имат намерението да направят нещо, план, който да следват, за да променят живота си, но всичко остава само на този етап.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

8

В.

преди 8 месеца

Просто игнорирай спама. Темата е хубава. Последния е воайор.

7

Deep Zone

преди 8 месеца

Аз заради тези коментари влизам :) За "моралните" са цинични и просташки, за мен са източник на смях :) Благодаря на Мишето, че е готинa авторка/ мод и не ги трие :D

6

грешиш

преди 8 месеца

До Анонимен 11 Не са просташки,нито цинични!Просто са тAпи!Професор Христова беше казала,че форумите са огледало на живота!Не съм много съгласен,но иначе е вярно!Та и тук е така!ТAп народ с тAпи коментари,така че всичко е ОК!