Снимка: Istock
fallback

Трудните моменти винаги ни карат да се чувстваме разочаровани, притеснени, отчаяни, изгубени, като на път без посока. В душата ни има тежест и не знаем как да продължим напред. Ако не съумеем да излезем от този лабиринт, може да се задържим в него ненужно дълго време. Когато ни е трудно, можем да търсим утеха и сила в будистките мъдрости. Вижте 3 философски разбирания, които може да ви мотивират да излезете на нов и по-ясен път.

Нищо не е постоянно

Когато животът ни изглежда като в застой, важно е да не забравяме, че промяната е неизбежна. Чрез нашите пътувания, повишения в работата, загуби, болести и постижения, нещата винаги се променят и трансформират в нови ситуации. Емоционалните ни реакции към тези ситуации също не са постоянни. Непостоянството може да ни покаже, че емоциите са само временни и съществуват и в крайна сметка се трансформират в други емоции и чувства.

Идеята за непостоянството води до идеята за дхарма. Дхарма е пътуването на душата чрез задължения и действия. Когато следваме своята дхарма, означава да следваме сърцето си и това, което желаем да правим всеки ден.

Дхарма е важна индуистка, будистка и йогистка концепция, отнасяща се до закон или принцип, който управлява Вселената. За да изживее човек своята дхарма, той трябва да действа в съответствие с този закон.

На индивидуално ниво дхарма може да се отнася до лична мисия или цел. Традиционно се смята, че дхармата на индивида е предварително определена. В зависимост от тхармата, душата се ражда в определена каста или социална група, или като награда, или като наказание за действия в минали животи.

В случай, че в настоящия ви житейски момент се чувствате като изгубени, мислете за обкръжението си, текущата си ситуация и връзките си като за временни. Този начин на мислене ще ви даде повече пространство да „дишате“ и да се движите по начина, по който искате, или да следвате своята дхарма. Така може да се мотивирате да направите някои ключови промени и да се открият пред вас нови възможности.

Нашето Аз срещу Не-Азът

За нашите мисли, емоции и вярвания, винаги държим отговорни нашето Аз. От друга страна будизмът предполага възможността за Не-Аз, което е несъществуване в сърцевината на нашето същество, което пък е непостоянно. То се движи и променя точно като живота край нас.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenaat.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

В.

преди 2 години

Ами не е. Щом те се набодоха като игленици в очакване на месията, пък ние още движим.

10

Анонимен

преди 2 години

чета ви коментарите и се убеждавам, че на българите мястото им не е в европа. азиатци са и никога няма да осъзнаят европейската цивлизация, винаги ще ги тегли към азия. после не се чудете защо изчезва тази нация

9

Анонимен

преди 2 години

най-безмислената религия, колкото и да ви е странно. чак създадетлят й така се уморил от нея и от прераждането, че зациклил накрая и от мързел спрял цикъла си.

fallback