Снимка: Istock

С наближаването на празниците идва и тревожната мисъл дали няма да напълнеете с всички тези вкусни ястия, празнични десерти и изобилие от гозби на празничните трапези. Свикнали сме да смятаме, че по празниците се напълнява най-много. Ето защо и се ширят немалко митове по отношение на празничното напълняване. Обикновено настройката на мислене е такава, че преглъщането на всяка калорична хапка от празничната софра ви кара да вярвате, че ще ви връхлети ужасяващ йо-йо ефект, който ще изтрие всичките ви усилия за стройна фигура до момента.

За да развенчаем някои от тези погрешни митове, ще ви запознаем най-напред със схващанията за празничното напълняване, които са най-широко разпространени.

Мит №1 – задължително трябва да посрещнете новата година в по-тесни дънки.

Обикновено Нова година е времето, за което си обещаваме, че ще е началото на новия ни живот. Едно от най-честите обещания, които си даваме, е да посрещнем Нова година в по-тесни дънки или да започнем диета след празниците. Похапването по празниците води до подуване на корема и усещане за напълняване, което обаче реално не може да се случи с няколко празнични софри. Дори да прекалите с похапването на любимите си калорични празнични ястия, това няма да ви направи по-дебели.

Истинското наддаване на тегло се случва при системно преяждане и злоупотребяване с калоричните и захарни храни. Това заявява Дана Анджело Уайт, диетолог и треньор, цитирана от prevention.com. Наддаването на тегло според нея се случва на ниво телесни мазнини или мускули, а това отнема време. Ако сте качили няколко килограма по празниците, това вероятно са задържани течности и храна, която е все още в червата ви. Ако се върнете към навиците си след това, храните се здравословно и балансирано, и тренирате редовно, нещата няма да излязат извън контрол.

Мит №2 – лакомствата по празниците са най-голямата причина за преяждане и напълняване.

Любимият ви сладкиш със сладко и ядки на майка ви сигурно е неустоим, но не мислете, че той е основната причина да наддадете тегло. Преглъщането на всяка хапка по празниците с огромна доза вина носи много стрес, който е излишен на организма.

Всъщност, една от истинските причини за напълняване по празниците, са големите компании и седенето на трапезата с часове. Проучване, публикувано в sciencedaily.com и цитирано от prevention.com констатира, че сме склонни да ядем с до 48% повече, ако сме в компания, отколкото ако се храним сами. Ето защо, вместо да си говорите около трапезата и да продължавате да си хапвате несъзнателно от купищата изкушаващи лакомства, предложете разходка, настолни игри или някаква друга дейност, която изисква ставане от масата.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase