Снимка: Istock

Няма жена, която в даден момент от живота си да не е завидяла на мъжете, че на средна възраст много често изглеждат по-млади. Дали това наистина е така? Остаряват ли жените по-бързо от мъжете?

Съществуват множество биологични различия между мъжете и жените. Те засягат всички нас в даден момент от живота, както и в различни аспекти. Неслучайно има шеги за това, че мъжете и жените са от различни планети. Възприемането на живота е различно при мъжете и жените. Гледните ни точки обикновено се различават. Много по-често мъжете боледуват от животозастрашаващи заболявания. Тяхната продължителност на живота е и по-кратка от тази на жените.

И все пак, скоростта на остаряване зависи от много фактори. И мъжете, и жените остаряват в зависимост от генетичните си особености, начина на живот, храненето, околната среда, от значение е и расата.

Една от теориите, според която жените живеят средно с около 4 години повече от мъжете, е заради женската склонност за проследяване на здравословното състояние и провеждане на редовни профилактични прегледи за разлика от мъжете. От друга страна, според изследване, цитирано от BBC, мъжете са по-склонни да работят по-тежък и стресов труд, което намалява продължителността на живота.

Начинът на живот, стресът и средата, в която живеем неминуемо се отразяват върху процесите на стареене и продължителността на живота, но все пак има и биологични фактори, които оказват своето огромно влияние.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase