Снимка: Istock

Може би няма човек, който да не търси щастието в живота си, питайки се как да го постигне. Професор Мартин Селигман, който е един от основателите на позитивната психология, е провел редица проучвания и достига до извода, че има някои психологически правила, които ни помагат да извадим на преден план совите силни страни и така да постигнем щастие.

Вижте някои от тях.

Правилото на огледалото

Това е много лесно правило. Всеки един човек, особено тези, с които комуникирате най-често са вашето огледало. Тези хора отразяват вашата личност, черти на характера. Всички качества, на които се възхищавате най-много или ви отблъскват, дразнят, ги има в някаква степен и във вас самите. Например, ако някой се отнася с неуважение към вас, то тогава вероятно и вие постъпвате спрямо другите хора по този начин. Затова, психологът ни съветва, ако искаме да променим някои неща в отношенията си с хората, да започнем от себе си.

Силата на избора

Ако се замислите голяма част от това, което ни се случва е плод на нашите избори. Какво кафе да пием, как се храним, дали спортуваме или не, как реагираме на лошите ситуации и т.н. Избираме своите приятели, както и куп други неща, които формират живота ни.

Вярно е, че няма как да изберем своите роднини, родно място, лошата среда, в която сме били поставени като деца, нито загуба на скъпи хора. Но има много неща, за които се налага ние да избираме и е важно как го правим. Важно е нашите избори да ни водят в повечето случаи към положителни събития и щастие, дори да става въпрос за кардинални решения.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase