Снимка: istock
fallback

Отглеждането на деца е много сложна задача. Възпитанието им още повече. Родителите имат тежкото задължение не само да възпитат децата си в това да проявяват добро отношение към хората, но и към братята и сестрите си, ако имат такива. От решаващо значение е самото родителско отношение и методите, които използват. За съжаление, някои неволно изпуснати фрази и изречения, които родителите смятат за възпитателни, се оказват именно поводът отношенията и любовта между братя и сестри да бъдат разрушени в по-нататъшен етап от живота.

Кои са едни от най-вредните родителски фрази, които рушат връзката между братя и сестри?

"Вземи пример от брат си/ сестра си"

До тази фраза на безсилие обикновено се стига, когато едното дете е послушно, а другото не. В стремежа си да накарат непослушното дете да стане по-послушно, дават за пример братчето или сестричката. Това не само няма желания ефект, но може да насади допълнителна омраза между братята и сестрите, която да остане между тях и за в бъдеще. Възможно е да се породи конкуренция между децата във всяко едно отношение, което да разруши връзката и близостта между тях.

"Спри да се ядосваш, да плачеш" или "Спри с това"

Подобни фрази не само не решават проблема, но продължават да влошават нещата като цяло. Такива изречения са вредни не само в общуването с деца, но и с възрастни. Заповедническата констатация, че е време детето да спре с поведението си, е лишена от мотивация защо трябва да го прави. Естествено е то да не послуша родителя си, защото обикновено са намесени чувства, които не могат да бъдат овладени с едно просто „спри с това, което правиш“.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Факт

преди 2 години

Взаимната обич между децата е по личния пример на родителите. На някои деца им е вродено чувството обич и емпатия, на други - злоба омраза и подобни отрицателни емоции.

2

Анонимен

преди 2 години

Тази Михаела колко деца има и как ги е възпитала че става ментор на хората?Снимката и е като от филмите на ужасите.

1

Анонимен

преди 2 години

Някога ,учехме,спортувахме,в свободното време - цял ден играхеме навън на чист въздух или четяхме книги,ходихме на кино,театър,сега с тези компютри и криминална обстановка децата са затворени по домовете си и им крадат истинското детство.

fallback