Снимка: istock

Пълноценният сън е от съществено значение за нашето здраве и благосъстояние. Можем да спим повече от 8 часа и да не сме отпочинали или пък 6-7 и да сме енергични през целия ден. Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ споделяме няколко любопитни факта за съня.

Трудното ставане от леглото сутрин е състояние, наречено дисания. То може да сигнализира за хранителен дефицит, депресия или други проблеми.

Безсънието се определя от сънливостта, затруднената концентрация, главоболието, диетата, раздразнителността и други проблеми, които може да имате веки ден.

Редовната физическа активност обикновено подобрява моделите на съня ни. Въпреки това, интензивната тренировка вечер, може да наруши спокойния сън.

Липсата на сън може да повлияе на паметта, тъй като сънят предизвиква промени в мозъка, които оказват влияние върху съхраняването на спомените.

Безсънието може да повиши апетита ни, особено за нездравословни храни, но и излага на риск имунитета ни.

Според западни изследвания, работата на смени излага хората на повишен риск от различни хронични заболявания, включително сърдечносъдови и стомашно-чревни. Човешкото тяло никога не се приспособява напълно към променения график. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase