Снимка: Istock

Всичко, което правите през целия си живот, започва с вас самите. Вярата в себе си ви води към всяка мисъл, която ви спохожда, към действията, които предприемате и към цялостното поведение, което проявявате. Отношението ви към живота и целите ви зависят преди всичко от вас самите. Когато не вярвате в себе си, всичко изглежда по-трудно и непостижимо. Самооценката и самоуважението са неизменна част от вярата в себе си. Когато нея я има, всичко изглежда постижимо въпреки трудностите.

От време на време всеки губи вярата в себе си. Предизвикателствата и провалите в живота ни карат да се чувстваме обезценени, незначителни и ненужни. Ако изберете жизнен път на безпокойство, страхове и съмнения в себе си и всичко, което правите, провалите няма да спрат да бъдат част от житейския ви път. Ако прегърнете, приемете и разберете негативните си емоции, ако им се отдадете и пропаднете в тях, няма да видите и усетите промяна. Ще вървите по един и същи път, в един и същи коловоз, потъвайки.

За да растете и еволюирате, за да надграждате себе си и да постигате нови върхове в живота си е важно най-напред да върнете вярата в себе си, във възможностите си и в истинската си стойност. Разпознайте моделите на ограничено мислене и ги заменете с овластяващи и окриляващи мисли, които да ви насочат към израстване, към разширяване на кръгозора. Тогава ще започнете да вярвате повече в себе си. Щом успеете да го постигнете ще осъзнаете, че пред вас има море от възможности. Светът е голям и винаги можете да откриете нещо, за което да си струва да продължите да опитвате.

Ето някои важни стъпки, които ще ви помогнат да върнете самочувствието си на място и отново да повярвате в себе си.

Разгледайте емоциите си, поровете се в тях

Замислете се колко често се ровите в чувствата си. Когато у вас бушуват негативни емоции, вероятно често се опитвате да ги притъпите, да ги потиснете и да се правите, че не съществуват. Замитането на проблемите под килима обаче е една от най-лошите стратегии, които можете да си изградите. Ако се правите, че не чувствате нещо, това не означава, че емоцията не съществува. Тя напира във вас, докато не предизвика серия от негативни последици, с които да се справяте след това.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase