Снимка: istock

Да отгледаш децата си и да се надяваш, че след време ще се оправят сами в живота, не е съвсем достатъчно. Като родители трябва да съзнаваме важността на самоувереността и това колко голяма част е тя от способностите на детето успешно да се реализира като достоен възрастен с добро бъдеще.

Самочувствието и увереността в собствените способности са наистина важни за живота на детето и неговото развитие. Със своите действия и подкрепа родителите могат да помогнат на децата си да изградят самоувереност и самочувствие на добро ниво.

Отправяйте похвали към детето

Когато забележите старанието на детето или неговите успехи в дадено начинание, винаги поощрявайте и награждавайте усилията му с "браво, справяш се прекрасно" например. Никога не пренебрегвайте постиженията му, защото така то ще се научи, че каквото и да прави никога не го прави както трябва. Никога няма да е доволно от себе си и ще се отнася твърде критично към себе си. Възможно е ефектът да е дори обратен – ниско самочувствие и лоша самооценка.

Прехвалването също е погрешно от възпитателна гледна точка, защото също изгражда неточна представа за себе си у детето, което си вярва прекалено много и не умее да прецени възможностите. Често такива деца гледат на другите с високомерие и смятат, че притежават повече дарби, отколкото всъщност имат. Дори провалите не са в състояние да ги накарат да анализират ситуацията и да не повтарят грешките си. Те просто не осъзнават, че са ги допуснали.

За да избегнете крайностите, отправяйте премерени похвали към детето. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase