Снимка: istock

Климатичните промени, провокирани и ускоряващи се заради човешката дейност, предизвикват сътресения във всяка област от живота, включително и в туризма. Все по-често ще чуваме за места, застрашени от перманентно изчезване, заличаване от лицето на земята, потъване или разруха.

Освен че цялото човечество трябва да положи огромни усилия да спре пагубните процеси, променящи в негативен план релефа и климата на планетата, можете да направите още нещо – да посетите тези застрашени от изчезване дестинации, за да се насладите на неземната им красота, докато я има.

Остров Комодо 

Комодо, островът, дал наименованието на най-големият гущер в света – комодския варан, е още едно райско място, което заслужава специално внимание. Комодо е национален парк, дом не само на комодския варан, но и на още много специфични за това място видове. През април тази година властите в Комодо обявиха затварянето на острова за туристи. Рестрикцията ще продължи до януари 2020 година. Решението е вследствие на разкрития контрабанден кръг, който успял да залови нелегално и да продаде на черния пазар повече от 40 комодски варана за приблизително 35 хиляди долара, пише rd.com.

Малдивски острови 

През 2017 година списание „Nature“ публикува констатации, базирани на климатичните промени, които показаха съществен риск от потъване на Малдивския архипелаг. Дестинацията наистина си заслужава, защото райските пейзажи и феноменалната природа на това място ще ви оставят без дъх. Гмуркането в кораловите рифове на Малдивите е задължително, ако сте решили да посетите островите. През последните години състоянието на коралите беше значително влошено, но според последни данни фауната е започнала да възвръща жизнеността си, което е надежден знак.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase