Снимка: pexels
fallback

Независимо дали го обичате или мразите, дали го чествате с половинката си или само се надсмивате над розовите сърчица и букети с рози по улиците, празникът на влюбените Свети Валентин е факт.

От рубриката на Az-jenata.bg "Знаете ли, че...?" ще ви разкажем някои факти за захаросания празник на всички влюбени.

1. Денят на Свети Валентин започва с римляните. Според преданията, произходът на празника се корени в древен римски фестивал, при който мъжете се събличали голи и тичали покрай девойките, надявайки се да си намерят жена. Обичаят се случвал на 15 февруари.

Според друга легенда, римският император Клавдий II се опитал да укрепи армията си като забрани на всички млади мъже да се женят. Валентин обаче се противопоставил на забраната и извършвал тайни бракове. Заради неподчинението си бил екзекутиран на 14 февруари.

2. Формата на сърцето невинаги е била романтичен символ.

Формата на сърцето, която днес е романтичен символ, в миналото, по-точно преди 14 век е символизирала анатомичното сърце, което е било считано за център на паметта на хората.

3. Свети Валентин е празникът, който се нарежда на второ място по брой разменени картички след Коледа.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 години

До един приятел в булгари ловеч не се опитваи да се държиш както не трябва не ти прилича че мога да ти поднеса изненада дето не сия очаквал

6

Ром Бакарди

преди 6 години

По точки:1-Това е езически празник ,а ние цивилизованите май нямаме нищо общо с тях:2. Честваме празник на хомосексуалистите !!!!И 3 -ро ,този празник не се одобрява от Църквата от 1969 , а до тази година се отнасяли резервирано .Но затова пък американската търговска индустрия ъс страхотен маркетинг и реклама "канонизираха" този празник за всички"оФци" ПО-СВЕТА !

5

ТОТО

преди 6 години

Да предложиш брак на 14-ти февруари е толкова смешно и изтъркано!Любовта се показва 365 дни в годината, а ако обичаш истински, всеки ден може да е празник - при взаимно уважение.Иначе и 2 бона да похарчиш на 14-ти февруари, все тая. Е, ако целта е просто да се постнем у фейсбука, тогава разбирам :)

fallback