Снимка: pexels

Много деца попадат под прицела на други деца насилници. Тормозът в училище, детската градина, детската площадка, е често срещан проблем сред малчуганите.

Много деца развиват психологически проблеми, комплекси, страх от обвързване, затруднения в споделянето, доверието в по-късна възраст. Психологическият тормоз изобщо не е за подценяване, защото може да нанесе трайни щети върху психиката на детето.

Като родители можете да поговорите с детето си, да му обясните как стоят нещата при поява на тормоз от страна на други деца в училище. Детето трябва да знае колко важно е да не се поддава на тези провокации, да не ги приема лично и присърце.

Злонамерените деца, които нападат по-слаби, свити и възпитани деца обикновено очакват някаква реакция от жертвите си. Реакцията най-често е уплаха, отбрана, агресивни нападки от страна на детето в стремежа да се защити.

Най-доброто, което тормозеното дете може да направи, за да парира нападките, е да използва някои реплики, с които да обърка своите емоционални мъчители. Кои са те?

1. "Това, което казваш, не е особено приятно"

Типично за децата е да обиждат в отговор на обидите. Това е нормална реакция, според психолозите. Обиждащите и тормозещите очакват тази реакция. Използването на непредсказуемо изречение ги обърква и печели точки. Именно заради това е необходимо да научите детето си да реагира по подобен начин, за да парира децата, които се опитват да го тормозят.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase