Снимка: unsplash
fallback

Всеки човек се ядосва. Гневът е, може би, едно от най-човешките състояния и чувства, присъщи за всяко същество с разсъдък. Гневят се дори и животните.

При хората обаче се наблюдават определени видове гняв. Те определят до голяма степен цялостната личност и характера.

Съществуват 5 основни вида гняв. Към кой вид спада вашият гняв, вижте сами.

1. Експлозивен гняв.

Хората, често наричани кибритлии, спадат към този тип гняв. Те се вбесяват за части от секундата. Характерно за тях е, че се ядосват за маловажни неща. Могат да се подпалят за нещо несъществено, но едновременно с това да изкрещят „Ще скъсаме, ако продължаваш да разхвърляш стаята!“, например.

2. Самонараняване.

Някои хора обичат да играят жертвата. Дори да са виновни, те започват да вменяват вината в опонента си. „Вината е моя, но ти не ме подкрепяш. Не ме разбираш. Аз съм ужасна съпруга. Винаги се старая, а ти не ме оценяваш.“ Подобни излияния и манипулации са характерни точно за този тип тих и манипулативен вид гняв.
Как да се справите с този тип гняв: научете се да заемате позиция. Конфронтирайте се, когато трябва. Изразявайте мнение, когато е необходимо. Не се правете на жертва, освен ако наистина сте жертва.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 години

Отново ми харесва начина, по който комплексарите в днескато опитват да заработят някоя стотинка.Да, някои хора не се гневим. Няма за "оти".С кеф наблюдаваме парчета, които се опитват да ни ядосат и умират от завист, че не могат да ни изкарат извън нерви.Едноклетъчни, какво да ги правиш!---Верно ли, да си вървежен е важно?!ха, ха!

6

Анонимен

преди 6 години

Гняв има и при завист! Пък не знам как се нарича. Но Господ бави, но не забравя.

5

принцип

преди 6 години

изисква се сила на волята и решение да простиш винаги ,,като се сетиш,, ,,помислиш,, ,,спомниш,, докато забравиш ,,страданията си,, ,,гняв,, ,,мисли,, ,,чувства,, като оставиш ,,потъпкани скрити чувства гняв,, настрана за да сме добре здрави вътрешно и външно

fallback