Снимка: Reuters

Те продължават да бъдат една от най-големите древни загадки. Маите са индиански народ, възникнал в нашата ера, като първите им градове се появяват между I и IX век. Интересна и красива архитектура, изработване на керамика, каменни монументи... Много от техните културни паметници и предмети на бита са запазени до днес.

Цивилизацията на маите е първата в Америка, която започва да строи градове от камък. Всичко в живота им било свързано с религията. Напредвали бързо в изучаването на астрономията и математиката. Вижте още някои любопитни факти за тях.

Въпреки че тяхната цивилизация е намаляла и е била завладяна, в много селски райони на Мексико и Гватемала езикът и културата на маите продължават съществуването си.

Около 7 милиона маи все още живеят на полуостров Юкатан.

Някои лингвисти смятат, че думата "акула“ всъщност е дума, която произхожда от маите.

Маите „усъвършенствали“ красотата на децата си. В миналото те харесвали някои неестествени физически характеристики. Например, на челата на бебетата били поставяни дъски, за да бъдат плоски.

В миналото, маите кръщавали децата си според деня, в който са родени. Маите били много напреднали в своята медицина. Те шиели рани с човешка коса, лекували зъби, дори правили протези.

Знаете ли, че маите никога не са използвали желязо или стомана? Техните оръжия са били направени от вулканични камъни или обсидиан – вулканично стъкло.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase