Снимка: Reuters

Празничната трапеза изкушава да опитаме от всички вкусни ястия. И това е нормално – все пак Коледа и Нова година са дългоочаквани празници, в които събирането около масата и вкусните традиционни гозби е уютен и сплотяващ момент за цялото семейство.

Но в тази приятна обстановка преяждането е много възможно. От него произлизат обаче редица проблеми и най-малкият от тях е дискомфортът. Рязко могат да се повишат нивата на кръвната захар, кръвното налягане, да се затрудни кръвообращението, да се затрудни дишането и доставката на кислород към важни органи. Изобщо, преяждането е крайно нежелателно.

Какво можете да направите, за да се предпазите от празнично преяждане без да се лишавате от вкусните ястия?

Не се лишавайте напълно

Ако решите да сте в пълно въздържание, за да се предпазите от преяждане, това е грешка. Така ще се потиснете, няма да почувствате празничния дух, ще повишите нивата на стреса в тялото си и в крайна сметка е много по-вероятно след това да преядете, за да туширате всички тези негативни преживявания.

Малки порции

Вместо да се отказвате тотално от празничната вечеря, сипете си по-малка порция. Просто не препълвайте чинията. Яжте бавно и не смесвайте прекалено тежки храни едновременно.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase