Снимка: outnow.ch
fallback

Получили сте оферта за работа мечта, но идва моментът, в който трябва под някаква форма да коментирате заплащането и ето, че усещате как капки пот се стичат по челото ви. Какво да кажете? Как да го кажете? Дали се надценявате или се подценявате?

Вероятно вече сте прочели и получили куп съвети от познати и приятели за това как да се държите на интервюто и особено когато става въпрос за темата с парите. Много от тях обаче са митове, които може да ви попречат да спечелите мястото в компанията или пък да получите заплатата, която заслужавате.

Ето 6-те най-големи мита, които трябва да забравите:

Мит 1: Трябва да кажете на работодателя си точно каква заплата искате да получавате
Реалността: Не е нужно да се ограничавате с точна цифра, особено ако попълвате онлайн форма за кандидатстване за работа. Вашата работа като потенциален служител и кандидат за позицията е да разберете в детайли какво изисква тя. Хубаво е да може да се запознаете по-добре и с възможностите на компанията и вашето място в нея преди да искате конкретна заплата.
По-добре е да кажете на HR-служителят, че бихте искали да посочите адекватна и реална сума, но това е възможно едва след като сте напълно наясно какво се изисква от вас на съответната позиция.

Мит 2: Ако посочите най-ниска и най-висока граница на заплатата, работодателят винаги ще избере най-ниската
Реалността: Обмислете внимателно какви цифри да представите. „Ниска“ не трябва да е цифра, която ви прави неудовлетворени. Кариерният експерт Боб Парк от финансовата компания SoFi съветва да сте намислили предварително 3 суми – една, под която в никакъв случай няма да паднете; втора, която отговаря на реалната ви „пазарна стойност“ и трета, която е заплатата ви мечта и е с около 20% по-висока от втората. Вие сами преценявате коя да предоставите на работодателя в зависимост от това колко силно искате работата и дали може да поемете риска да си тръгнете, ако искането ви не бъде удовлетворено.

Мит 3: Не трябва да искате заплата, която е много по-висока от последната (настоящата) ви
Реалността: Според Парк някои работодатели може да се възползват от ниската ви заплата и да ви предложат почти същата. Като цяло обаче повечето компании, които набират хора искат техните нови служители да се чувстват добре и да са доволни от условията, за да дадат всичко от себе си и да са лоялни към фирмата.

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 7 години

Посочва се цифра : 1, 2, 3 бона.

17

Анонимен

преди 7 години

До 15. Ей специалиста, в азбуката има и буква "Щ".

16

Анонимен

преди 7 години

Неграмотници! Не се посочва ЦИФРА, а ЧИСЛО. Кога ще се научите? Числата се състоьят от цифри, а не обратното!!

fallback