Снимка: Reuters, архив
fallback

Учени установиха, че жените са генетично програмирани да живеят по-дълго от мъжете и същата тенденция се наблюдава при нашите прародители - приматите, пише в "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Според изследването на проф. Сюзан Албъртс от университета "Дюк" по-краткият жизнен път на представителите на силния пол има дълбоки наследствени корени. Екипът й установил, че хората по света живеят по-дълго и по-здравословно, в сравнение с миналото. Този напредък увеличава шанса за оцеляване на бебетата и намалява риска от преждевременна детска смъртност.

Учените анализирали мета данни за над един милион раждания и смъртни случаи от 19-и век до наши дни. В масива били включени и статистики от пост-индустриалните общества, като тези в Япония и Швеция, а също така и от прединдустриалните времена.

Тези данни били сравнени с продължителността на живота на няколко вида примати през последните 5 десетилетия. Сред изследваните маймуни попаднали лемури, капуцини,шимпанзета, павиани и горили.

И при хората и при приматите било констатиран генетически ущърб при представителите на мъжкия пол, в сравнение с женския.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

v

преди 7 години

Самото ви злобеене и неприемане, че жената има свои достойнства, показва дълбокия ви егоизъм и комплексираност. Ако бяхте толкова идеални и самодостатъчни, щяхте да сте сами в света.Но не, ве се имате за повече богове от Бога. Но само с жената мъжът става едно цяло човешко същество. Пол - означава половина.

13

Анонимен

преди 7 години

Мъжете живеят по къс живот защото някои от тях нямат мярка нито в пиенето нито в яденето нито в секса. Има мъже които живеят здравословен живот и докарват до 90 години. Но това живот ли е се пита в задачата? Живота е докато си млад след това е съществуване. Минеш ли 70 години вече неставаш за нищо. Превръщаш се в дете Зрението ти отслабва слуха също движещият те апарат се разпада абе изобщо ставаш като мумия!

12

v

преди 7 години

До всички злобари дето пишат, че жените били причината да умират мъжете и че само мъжките навици убивали. Чудя се защо е тази злоба към жените. Вие имате целия свят никой не проявява насиле над вас, не ви мъчи цикъл нито раждане. Ако трябваше вие да сте на наш място и примерно да ви кажат вие сами се защитавайте срещу нас бъдейки по-слаби физически, когато ви тормозим да имате неангажиращи връзки. Защо когато товарите жените с отговорности и трудности няма проблем пак да я наричате слаб пол?

fallback