снимка: outnow.ch

Днес от рубриката на Az-jenata.bg "Какво те мъчи в любовта?" съветът на Ева Кулева е към читателка, която предпочита безопасността пред това да изживее щастлива връзка.

Въпрос: Нямам връзка от доста време. Понякога харесвам някой мъж и разбира се бих искала връзка. Обаче колкото повече минава времето, толкова повече се чувствам добре сама със себе си. При мисълта, че мога да се съмнявам в някого дали ме мами, да се разочаровам от някого и като чета историите на хората, си казвам „О, по-добре сама, отколкото да преминавам през това.“ Нормални ли са тези усещания и мисли? Егоизмът надделява ли над желанието за връзка, или?

Ева Кулева: Благодаря ти за искреното споделяне и за въпроса. Сигурна съм, че подобни мисли минават през главата на много хора. Радвам се, че се чувстваш добре със себе си. Това е прекрасно и е задължително условие за създаване на пълноценна връзка с друг човек. Малка част от хората, които познавам и клиентите, с които работя, могат да се похвалят, че се чувстват добре сами.

Притесняват ме мислите ти, че бъдещият ти партньор ще те мами и разочарова. Докато имаш подобни очаквания и страхове, ще привличаш мъже, които най-вероятно ще те мамят и разочароват.
Предлагам ти да смениш фокуса си от истории на хора с подобни проблеми към истории на хора с успешни и щастливи връзки. Когато повярваш, че двама души могат да бъдат щастливи заедно дълги години, да си бъдат верни и да бъдат честни един към друг, тогава ще можеш и ти да създадеш такава връзка.

Не мисля, че става дума за егоизъм, а по-скоро за страх. Страхуваш се да не се повторят болезнени преживявания от твоето минало или от миналото и настоящето на хора около теб.

В такива ситуации препоръчвам на моите клиенти следното упражнение:

Направи списък с всички щастливи двойки, които познаваш лично или за които си чела/гледала материали по медиите. Обогатявай списъка си с нови двойки.

Обръщай внимание на двойките, които се държат за ръце, целуват се, държат се мило един към друг на публични места. Те са навсякъде около нас. Стига да имаш очи да ги видиш.

Така, с положителен фокус, постепенно ще промениш нагласата си и ще повярваш отново в любовта. Аз самата дълги години не вярвах в щастливите дългосрочни отношения. Навсякъде около мен виждах нещастни двойки, включително моите родители.

Но със съзнателна и упорита работа, промених нагласата си и сега около мен е пълно с щастливи двойки.

Задай своя въпрос към Ева Кулева тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase