Снимка: outnow.ch

Мисията на всеки родител трябва да бъде да направи всичко възможно децата му да растат в сигурна и благоприятна среда, в която да се чувстват щастливи, подкрепяни и обичани. Но понякога допускаме редица грешки във възпитанието, а често повтаряме и тези на нашите родители.

Въпреки това има един модел родители, наречени токсични, които вредят на децата си, дори и след като те вече са станали възрастни индивиди. Вижте 4 отличителни черти на токсичните родители.

Те са прекалено критични

Всеки родител проявява известна критика. Токсичните родители винаги са крайни към децата си. За тях всички грешки на децата им са големи, а добрите постижения никога не са достатъчно добри.

За жалост това развива в децата самокритичност, която също минава границите, създава постоянно усещане за несигурност, ниско самочувствие, че не са достатъчно добри и успешни и че не биха могли да се справят с поставените им задачи. 

Не позволяват да бъдат изразени негативните емоции

Токсичните родители са тези, които неглижират емоционалните нужди на децата си. Те не се интересуват от това какво усеща детето, дали иска да сподели своите страхове и радости. Чувствата на подрастващите са пренебрегвани системно, което често води до депресия.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase