Снимка: freeimages

Бобовите храни са известни с това, че са полезни за здравето. Те намаляват риска от диабет, богати са на бавно разградими въглехидрати и предотвратяват резките скокове в кръвната захар. Помагат в отслабването и поддържането на оптимално телесно тегло.

Бобовите имат още свойството да предпазват от рак поради наличието на фитохимикали и антиоксиданти, борещи се с туморните процеси в тялото. Бобовите растения намаляват холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания и усложнения. Наред с всички полезни свойства на бобовите растения, съществуват и рискове от тяхната консумация.

Какви са те?

Бобовите растения могат да повлияят приема на витамини

Не всички, но някои бобови растения пречат на абсорбирането на бета каротин и витамини В12 и D. Най-вече соята е сред тези бобови, които носят този риск за здравето. Ако наблягате на соята и соевите продукти, трябва да консумирате повече плодове и зеленчуци, за да компенсирате загубата на витамини. Бялото и розовото месо (без тлъстини) пък е чудесен източник на витамин В12, пише rd.com.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase