Снимка: outnow.ch

Дълговете съществуват открай време, но в съвременният свят хората се изкушават да живеят на кредити и лизинги, въпреки че могат да си го спестят. Причината е, че в нашето материално общество има твърде много изкушения и ние искаме да притежаваме твърде много неща и то веднага, често разпростирайки се доста извън чергата си.

Най-парадоксалното в случая е, че дълговете са отличен учител, който ни преподава важни житейски уроци и то по най-трудния начин, а често тези уроци променят гледната ни точка върху живота.

Дълговете могат да се окажат и добър мотиватор за личен и професионален успех.

Ето и нещата, които ще научите, след като вземете първия си заем/кредит/лизинг и др.:

1. Ще научите кои са истинските ви приятели.
Ако се случи да затънете финансово, именно защото неразумно сте взели заеми, които не можете да връщате, ще разберете кои са истинските ви приятели и кои са близките ви, на които наистина им пука за вас. Само те ще останат до вас, когато ударите дъното. Възможно е някой от тях да ви подаде ръка и да ви спаси от мизерията.

2. Ще научите стойността на всеки един лев.
Едва когато започнете да плащате наеми/заеми и др. със собственоръчно изкараните си пари и да трябва да се справяте с разпределението на бюджета си, вие ще осъзнаете, че 20 лева всъщност са много пари. Ще разберете, че всеки един лев трябва да бъде изхарчен разумно, за да ви стига заплатата за всичко.

3. Ще разберете, че заемите са като бездънна яма.
Никога няма да можете да се измъкнете от своите дългове, ако не се преборите с изкушението. За съжаление, хората от нашето поколение често взимат повече от един заем по една или друга причина. Накрая разбираме, че макар периодично да ни увеличават заплатата, тя никога не ни стига, защото имаме да плащаме куп лихви по кредити и лизинги. Този урок е важен, защото ако веднъж успеете да се измъкнете от финансовото блато, едва ли някога ще повторите същата грешка.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase