Снимка: outnow.ch
fallback

Менопаузата обикновено настъпва около 50-ата годишнина от живота на повечето жени. Този диапазон може обаче да варира. При някои жени се наблюдава така наречената ранна менопауза, която освен генетично обусловена е и повлияна от редица фактори.

Какво може да допринесе за ранна менопауза?

Тютюнопушене

Не само активните, но и пасивните пушачки са предразположени към ранна менопауза. Това показва проучване от 2015 година. Пушачките имат повишен риск менструалният им цикъл да спре по-рано с до 2 години.

Стрес

Стресът е виновен за влошеното здравословно състояние в много отношения. В това число попада и ранната менопауза. Изследване на Бостънския университет установява, че постоянният стрес прави жените с до 80% по-уязвими към ранно приключване на менструалния цикъл.

Учените смятат, че това се дължи на пряката връзка между имунната система и стреса, но не са сигурни какъв точно е механизмът, по който действа тази корелация. Стресът е причинител още на диабет, наднормено тегло, сърдечносъдови заболявания.

Поднормено тегло

Поднорменото тегло води със себе си повече рискове, отколкото много жени си мислят. Ако непрекъснато подлагате тялото си на гладни изтезания в името на кльощавата фигура, очаквайте хормонални промени, репродуктивни затруднения и ранна менопауза.

Връзката на хранителните разстройства с менопаузата е голяма и това се доказва от редица изследвания, едно от които направено в Харвардския университет по медицина под ръководството на Джулия Шлам Еделман.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 8 години

Всичко е въпрос на гени, да начина на живот накланя в едната или другата посока, но не драстично.

2

Анонимен

преди 8 години

Причина е липсата на секс и лошата физическа форма. Двете са свързани. Жените като остареят вече не са желани от мъжете и половите органи като не използват редовно просто закърняват и се спаружват. При мъжете е същото. Като загубят физическа форма, няма секс, пускат шкембета, заприличват на маймуни и спира да им става.

1

#

преди 8 години

Глупости! наследствено е!

fallback