Снимка: freeimages.com

Знаете ли, че инсултът подсказва за себе си не само с класическите симптоми на състоянието? Инсултът е остро нарушение на кръвообращението в мозъка. Нещо повече, заболяването засяга както двата пола, така и хора в по-млада възраст.

Според статистики жените са изложени на по-голям риск от инсулт в сравнение с мъжете. Също така при тях се проявяват симптоми, които по-често биват подминавани, което увеличава и риска от смъртност.

Ако досега се приемаше, че рискът от инсулт се увеличава след 50-годишна възраст, то в последните години изследванията показват, че инсултите поразяват и млади жени, ненавършили и 30 години. Кои са едни от най-честите рискови фактори, освен наднорменото тегло, фамилната анамнеза и проблеми със съсирването на кръвта?

Мигрена с аура

Жените страдат много по-често от мигрена в сравнение с мъжете. Мигрена с аура се определя като типично мигренозно главоболие, плюс наличието на нарушение на зрението, едностранно изтръпване, едностранна слабост, трудности при говорене.

Последни изследвания сочат, че жените страдащи от мигрена с аура са изложени на по-голям риск от инсулт. Ето защо, ако страдате от мигрена или чести главоболия, не подминавайте този проблем, а се консултирайте с лекар.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase