Снимка: photl.com

Празници са, а заедно с тях и богати, обилни и пълни с разнородна храна трапези. Вечният проблем по празниците е преяждането. Всяка година болниците приемат стотици злоупотребили с храната и алкохола хора.

Какво трябва да знаем за преяждането и какво трябва да направим, за да си спестим развалянето на празниците по този ужасен начин?

През първите минути на преяждането

През първите минути, след като сте погълнали някаква храна, въглехидратите се обработват и усвояват още в устата, особено захарите. В това време мозъкът ви изпраща сигнали, че иска още, тъй като вкусовите рецептори са по-скоро раздразнени, отколкото задоволени.

Така преди мозъкът да получи обратна връзка от червата и стомаха, че вече сте нахранени, вие поглъщате още излишни количества храна.

30 минути до 1 час след преяждането

В рамките на първия час след изяждането на предястието, основното и десерта, заедно с всичките добавки към тях, инсулинът ви е скочил до небето, мъчейки се да компенсира екстремно високите нива на кръвна захар. Това важи дори за хората, които не страдат от диабет.

Ако сте прекалили повече със солените храни, отколкото със сладките, трябва да знаете, че стените на кръвоносните съдове вероятно са станали по-твърди и нееластични. Редовната злоупотреба и въобще консумацията на по-солени храни води до трайно втвърдяване на кръвоносните съдове. Това от своя страна води до високо кръвно налягане и хронични болести на сърдечносъдовата система.

 Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase