Снимка: outnow.ch

Стив Джобс не е единственият мега успял човек, който е постигнал всичко без да има диплома от университет.
Родителите учат децата си, че без добро университетско образование, те няма да стигнат много далеч, но това не е задължително.

В днешно време всеки човек може да се образова чрез личния си компютър. Разбира се, той не може да стане хирург, но има много професии, в които може да успее и без да учи 4 години в някое висше учебно заведение.
Ето и няколко доказателства за тази теза:

Някои работодатели наемат въз основа на лични качества и талант

Ако имате голям талант за нещо или някакви специфични качества, в които нямате голяма конкуренция на пазара на труда, то вие ще успеете и без да имате диплома в джоба си. Със сигурност ще е пълно с работодатели, които ще искат да ви наемат само заради вашето портфолио, което доказва таланта ви.

Повечето работодатели искат хора с опит

Истината е, че ако вече сте натрупали някакъв опит в дадена сфера и сте се представяли добре, никой следващ ваш работодател няма да се интересува от дипломите ви, а ще се интересува само от досегашните ви постижения. Ученето в университет понякога е загуба на 4 години, в които човек може да натрупа полезен опит в даден бранш/индустрия. В този случай образованието няма голяма стойност.

Повечето автобиографии са съчинени и безсмислени

Автобиографиите все повече се превръщат в смешна идея. Първо, повечето потенциални служители не се интересуват от това, което казват и на места послъгват, стига информацията да ги представя в добра светлина. От друга страна служителите от отдел човешки ресурси също рядко се задълбочават в автобиографиите на кандидатите, а по-скоро се фокусират върху опита им.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase