Снимка: outnow.ch

Повечето хора провеждат куп непринудени диалози всеки ден, но рядко проявяват желание да превърнат празните приказки в наистина смислен, полезен разговор, както за себе си, така и за своя събеседник.

Дори да се намирате в приятелска компания и да не ви се водят сериозни разговори, пак не пречи да се опитате да проведете дискусия, която да е обобщителна, поучителна или информационна по някакъв начин.

Ето и няколко съвета по темата:

1. Забравете за баналните фрази „Как си?“ и „Какво правиш?“

Вероятно повечето хора започват непринудения си разговор, когато срещнат някого, именно с някоя от тези две фрази. Така те се надяват да проведат кратка, неангажираща беседа с човека. Защо обаче да не се опитате да превърнете беседата в нещо по-смислено. Можете да го направите, ако зададете на събеседника си малко по-различен въпрос като: „С какво се занимаваш напоследък?“ По този начин давате възможност на човека да ви каже нещо по-лично.

2. Сменете темата, насочвайки разговора към нещо по-значимо

Винаги можете да подхвърлите нещо на събеседника си за текущите събития в страната/в обществото, да загатнете спортна тематика или да изтърсите някаква лична информация, ей така спонтанно. Така човекът срещу вас ще наостри уши и ще е готов за обратна връзка, а няма да бърза да ви каже „чао“ и да си продължи по пътя.

3. Задавайте въпроси

След като сте отклонили баналния разговор и сте провокирали събеседника за някакъв по-смислен диалог, задръжте интереса му като го попитате нещо свързано с работата му или с негово хоби/интерес, за който знаете.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase