Снимка: outnow.ch

Знаете ли, че е възможно да сте "твърде добър“ родител? Толкова добър, че да прекалите с грижите за децата, във вниманието, което им давате, в надзираването им, в помощта, която им оказвате и така нататък.

Не трябва да се превръщате в майка-орлица, ако искате да възпитате едни уверени, самостоятелни деца.
Ако се чудите дали не се вживявате в ролята си на грижовна майка, ето няколко признака, че това може би е така:

1. Хвалите за всичко децата си
Внимавайте с похвалите, с които обсипвате наследниците си! Децата се нуждаят от окуражаване, но не трябва да им внушавате, че са безгрешни – само ще им направите лоша услуга. По този начин вие ги демотивирате да се стараят, лишавате ги от амбиция и състезателен дух и им изграждате една фалшива самооценка.

2. Редовно им давате материални награди
Не им правете подаръци за всичко, ако не искате да ги разглезите и да ги превърнете в големи материалисти още от малки. Освен това, ако ги затрупвате с подаръци, рискувате да им отнемете възможността да се радват искрено на новите си вещи и играчки.

3. Имате ниски очаквания за децата си
Много родители товарят децата си с прекалено много отговорности, но имат ниски очаквания за резултатите. Ще стане така, че децата ви ще учат езици, ще свирят на инструмент, ще ходят на няколко спорта, на училище и т.н., но навсякъде ще се справят посредствено. По-добре ги натоварете с по-малко ангажименти, но искайте от тях да се справят над средното ниво.

Още по темата можете да четете в Тialoto.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase