Снимка: Outnow.ch

Първата помощ в много случаи е от решаващо значение за бъдещото развитие на състоянието на пострадалия човек, болния или наранения. Много е важно да не предприемаме мерки без да сме сигурни какво точно правим, защото нещата могат и да се влошат.

Кои са най-големите грешки в действията и бездействията в случаи на наранявания, които могат да бъдат потенциално опасни за здравето?

Грешка – отлагането на лечение при травма или изгаряне

Никога не слагайте лед на изгорена кожа. Най-ефектният начин да облекчите изгореното е да държите засегнатото място под течаща студена, но не ледена вода. Ледът е напълно изключен в тези случаи, защото директното му докосване до изгорената кожа може да усложни ситуацията.

Грешка – прилагане на топлина върху навяхване, изкълчване или счупване

Топлината влошава подуването и може да затрудни процеса на оздравяване, дори може да го направи по-бавен. Вместо това тук можете да приложите лед в засегнатата зона за около 20 минути. Той ще намали подуването. Добре е да поставите бариера между леда и засегнатото място, например кърпа.

Грешка – поставяне на предмет в устата на човек по време на припадък

Много хора правят грешката да сложат нещо в устата на припаднал човек, за да не допуснат гълтане на езика. Това е голяма грешка, защото предметът може да навлезе дълбоко в трахеята, което може да предизвика смърт за минути.
Освен това, при силен гърч предметът в устата може да предизвика фрактура на челюстта или да счупи зъби.
Вместо всичко това, просто поставете човека в легнало положение леко на една страна и изчакайте бърза помощ.

Останалите съвети може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase