Снимка: outnow.ch

Работили ли сте с колега, който да е твърде конкурентно настроен и дори да се опитва да ви накара да изглеждате некадърен, за да блесне той самият?

Ако това ви се е случвало или ви се случва в момента значи сте наясно, че подобен вид колеги са доста дразнещи и с тях е трудно да се работи в екип. Освен това те превръщат работната среда в стресиращо място и могат да ви накарат да загубите самочувствие в собствените си способности.

Те просто са от вида служители, които приемат другите в офиса за заплаха и се опитват на всяка цена да се справят с работата по-добре, така че шефът да забележи.

А ето и как да се справят с подобна конкуренция:

1. Може би средата е виновна

Ако колегата ви е супер конкурентен, може би проблемът е, че цялата ви работна среда е такава и това не зависи от него. Може би вие също трябва да се амбицирате малко повече, за да се наложите в компанията. Използвайте тази конкурентна среда, за да извлечете ползи за себе си като професионалист (например като мотивация в работата).

2. Фокусирайте се върху собствената си работа

Ако сте изправени пред агресивната конкуренция на колегата си, това може да започне да отвлича вниманието ви от вашите задължения. Не позволявайте колегата ви да върши наистина повече работа и то по-добре от вас. Просто се опитайте да запазите фокуса си най-вече върху своите задължения, защото в противен случай вашите мениджъри няма да останат доволни.

3. Не го приемайте лично

Дори в офиса ви да има колега, който по всякакъв начин се опитва да ви засенчи, това не трябва да ви кара да губите доверие в способностите си. Опитайте се да не взимате твърде сериозно тази конкуренция, защото може човекът просто да си е свръх амбициозен по натура и всъщност да не цели да ви злепостави.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase