Снимка: freeimages.com
fallback

Рефлексите са неволеви или още автоматични действия, които тялото прави в отговор на някакво дразнение. Рефлексите се случват, дори когато не мислим съзнателно за тях. Съществуват различни видове рефлекси, които всеки човек притежава. Всъщност, хората се раждат с повечето от тях. 

Тези специфични механизми защитават организма от вредните въздействия на околната среда. Например, ако докоснете гореща печка, естественият ви рефлекс би бил да се отдръпнете рязко, за да не се изгорите. Съобщението достига до мозъка ви много преди да сте осъзнали действително какво се случва. 

Ще ви запознаем с няколко малко известни, но много интересни факти за човешките рефлекси. 

Първичните рефлекси са рефлекси при бебетата, които продължават няколко месеца след раждането. Пример за първичен рефлекс е, когато поставите предмет в ръката на бебето и то автоматично стисне пръстчета, за да хване предмета. 

Условните рефлекси са действия, които научаваме по навик. Това става чрез запаметяване на определени пътища в нервната система, по които мозъкът изпраща и получава информация за околната среда. 

Условните рефлекси ни помагат да извършваме действия без да се замисляме, например да държим чаша или да играем на някаква игра, без да мислим за самото действие. 

Някои експерти смятат, че прозяването е териториален рефлекс – действие, което има за цел да накара тялото да изглежда по-голямо пред противника. Подобни рефлекси са протягането на ръцете, отварянето на устата.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

емилчо

преди 9 години

Голямо име на статията, а статия де факто няма!

fallback