Снимка: Reuters
fallback

В близкото минало транссексуалните бяха истинска рядкост, направо беше нечувано. Днес все по-често ставаме свидетели на смели хора, които признават, че не се чувстват добре в кожата, която съдбата им е отредила и сменят пола си с този, който по-добре пасва на идентичността им. 

Ако подозирате, че някой от близките ви има подобна съдба на затворена в погрешното тяло душа, или пък познавате някого, който вече се е решил на стъпката да премине към другия пол, трябва да знаете, че има някои неща, които никога не трябва да казвате на такъв човек. 

Ето 5 от тези неща, които не е добре да казвате на транссексуален: 

Кога реши да се превърнеш в мъж/жена? 

Транссексуалните хора не се събуждат някоя сутрин с усещането, че вече не искат да са такива, каквито са. Те просто цял живот са били затворени в неправилното тяло, което ги кара да се чувстват зле. 

Би било грубо да им зададете този въпрос, защото наистина превръщането е стъпка, на която транссексуалните се решават в даден момент от живота си, но това не значи, че просто им е хрумнало ей така. 

Ти винаги ще си останеш мой брат/сестра/син/дъщеря/приятел/приятелка 

Не поддържайте усещането, че този човек ще си остане същият за вас. Той би могъл сериозно да се засегне от такова изказване, защото именно в това е смисълът – да не остава същият, какъвто е бил досега, а да разкрие новото си „Аз“, което е било скрито под погрешната обвивка. 

Вместо това можете да използвате неутрално изказване, което да подчертае любовта ви към него, а не да хвърля акцент върху пола - например: „Ти винаги ще бъдеш мой брат!“. Има огромно значение между „ще си останеш“ и „ще бъдеш“!

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимчо

преди 8 години

Много ми харесва как транссексуалните си мислят, че за да станеш жена ти трябва малко грим, естроген и роклички. Генетиката си казва думата, "братко", мъж си, дори и да не ти харесва. Всички имат проблеми със самочувствието, затова има психиатри. Това за мен е просто шашма, за да направят пластичните хирурзи ОЩЕ повече мангизи.

20

Анани

преди 9 години

Тази статия ми се струва извънредно полезна. В своето ежедневие не веднъж съм се чудил какво не трябва да казвам на безбройните транссексуални, които срещам в коридора! Благодаря на автора.

19

Анонимен

преди 9 години

Гледам *** ми е изтрил коментара през нощта. Но няма да му кажа тия неща от статията.

fallback