Снимка: outnow.ch

Много хора, особено по-гордите, смятат, че няма смисъл да приемат по-нископлатена работа. Дори да сте добре квалифициран специалист, ако не можете да си намерите работа по специалността си, добре е все нещо да работите.

Много по-разумно е да започнете на някаква длъжност, вместо да чакате с месеци да изпадне мечтаната ви свободна позиция.

Освен това, по-ниската заплата не означава непременно, че вие се връщате назад в кариерата си и професионалното си развитие. Първо тази работа няма да ви е за цял живот, а ще е само временна и второ тя ще ви държи във форма, така че да не губите работните си навици.
Ето и няколко причини защо трябва да приемете по-нископлатената длъжност:

1. Ще натрупате опит
Една от основните причини да приемете по-нископлатената работа е, че тя ще ви даде възможност да натрупате полезен опит в някаква сфера, която вероятно ви е по-чужда. Работодателите обикновено предпочитат да наемат на нископлатените постове хора, които нямат опит, защото те са отчаяни да получат работата. Дори ако следващата ви работа е различна, все пак този опит ще ви бъде от някаква полза – най-малкото ще можете да го включите в CV-то си.

2. Ще можете да си плащате сметките
В случай че нямате родители или партньор, които да ви издържат (и че не получавате помощи за безработица), вие ще трябва да работите, за да си плащате сметките. Дори да започнете на място, където не ви плащат много добре, все пак работата ще ви даде известна независимост и самочувствие. По-добре е ниска заплата, отколкото никаква!

3. Винаги имате шанс за растеж
Дори и на най-нископлатената работа, ако човек се старае достатъчно и има късмет, усилията му могат да бъдат забелязани от неговия шеф, и той има шанс за увеличение на заплатата или за растеж. Възможно е вашият работодател да реши да ви предложи след време друга, по-добре платена позиция, ако види, че сте способни. Има много хора, които започват от дъното и се изкачват до върха на корпоративната стълба.
 

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

 

Коментари Напиши коментар

7

партиен член

преди 6 години

Точка N-3. Явно не се отнася за България.

6

Анонимен

преди 6 години

Още една хористка в бяла перушина припява в наглия хор на българските работодатели, които смятат, че хората трябва да им работят почти без пари и ако не искат - значи не са гладни. Така се получава, щом още ги търпим наглеците да ни ограбват, да трупат, сакош ще живеят 1000 години и да се тъпчат, сякаш има 9 търбуха!

5

Анонимен

преди 6 години

Няма нищо по постоянно от временното. Инженерки чистят входове, химици продават салами, физици подстригват... Ех, Българийо, родина моя нещастна....