Снимка: Outnow.ch

Всеки е преминавал през болезнена за него раздяла. Усещането за аутсайдер е най-малкото, което изпитваме. Въпреки че гледаме на този момент като на нещо, което времето лекува, оказва се, че наистина тялото и психиката ни имат нужда от лекар.

Вижте кои са най-честите физически и психологически промени, настъпващи при раздяла. И не забравяйте, че най-добрите лекове си остават добрите приятели, позитивното мислене и, разбира се, новата любов. 

Вашият мозък регистрира истински чувства на болка

И това съвсем не е внушение. Проучване, публикувано в Journal of Neurophysiology, установи, че у хора, на които са показвани снимки на бившите им половинки, е предизвикана мозъчна активност, която се регистрира при физическа болка. 

Според специалисти областите в мозъка, които стават активни при тази ситуация, са същите, които се активират при зависимите от наркотици, изпитващи физическа болка. 

Друго любопитно изследване от 2013 година, публикувано в Psychological Science, показва, че парацетамолът, който е активната съставка в много медикаменти, може да намали болката от социалното отхвърляне. 

Страдаме от синдром на разбитото сърце 

Това не е мит. Състоянието се наблюдава при силни ситуации на стрес каквито са тези, в които се разделяме с любимия човек. Хората страдащи от този синдром описват състоянието като силна болка в областта на гърдите. 

Тогава има временно прекъсване на нормалната функция на сърцето и изпомпването на кръвта, а останалите функции на сърцето са с още по-силни контракции. Всичко това отново се дължи на прилив на хормони на стреса. 

От това състояние по-често са засегнати жените и по-рядко мъжете и понякога може да бъде объркано със сърдечен удар. Лошата новина е, че синдромът на разбитото сърце може да доведе до краткосрочна сърдечна недостатъчност. За щастие, усещането преминава в рамките на дни.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase