Снимка: freeimages.com
fallback

Много деца изпитват страхове в ранна детска възраст. Родителите често са изненадани как контактното им бебе започва рязко да се превръща в несигурно дете, боящо се от различни неща. 

До голяма степен безпокойството у децата се приема за нормално. С напредване на развитието то постепенно намалява, стига да няма някакъв по-дълбок психологически проблем. 

Децата обикновено се боят от тъмното, от непознати, свиват се в ъгъла, когато ги молим да се изявят по някакъв начин или да направят нещо, страхуват се да останат сами. 

Колкото по-сложни стават мисловните процеси на детето, толкова повече то започва да си представя страшни сценарии, които го карат да чувства безпокойство. 

Малките деца изпитват трудности в разграничаването на реалността от измислицата, което понякога може да предизвика задълбочаване на страховете и боязливостта. 

Какво можете да направите? 

Най-първосигналното нещо, което всеки родител прави, е да прегърне детето си, за да го успокои. Но не спирайте дотук. Бъдете креативни и се опитайте да помогнете в дълбочина, за да не свиква детето, че мама и татко ще са винаги до него. Трябва да започне да се учи да се бори със страховете си. 

Запознайте се със страха 

Разберете какво плаши детето. Опитайте се да повлияете върху премахването му. Помогнете на детето да преодолее страха, особено ако той е провокиран от нещо нереалистично или някаква детска фантазия.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Мангализатора

преди 9 години

Пак снимка на русо бебе! А всички знаем че ромите са наши първи братовчеди!

2

лъжата

преди 9 години

Може и чашка червено вино.Така са правили старите Българи.

1

Змей биропиец

преди 9 години

Абе дайте му на детето една биричка да не се мъчи, да си дремне като пич!

fallback