Снимка: freeimages.com

Много митове и погрешни схващания продължават да съществуват въпреки напредването на медицината. Хората са свикнали да се доверяват на предания от уста на уста и често пъти пренебрегват мнението на лекарите и учените. 

Непрекъснато биваме „обстрелвани“ с препоръки за здравословен начин на живот, хранене и предпазване от различни болести, но не за всички препоръки има достатъчно доказателства. Някои дори са откровено погрешни. Кои са те? 

Пукането на кокалчетата на ръцете предизвиква артрит 

Свикнали сме да смятаме, че това е така и не го оспорваме. Пукането на ставите може да предизвика болка и моментна парализа, но няма пряка връзка с появата на артрит, тъй като той е автоимунно заболяване, чиито механизми са от друго естество. 

Артритът е възпалително заболяване, което има по-скоро генетичен характер, отколкото да е свързано с механичното изпукване на ставите. 

Правилото за петте секунди важи за храната, паднала на земята 

Много хора се доверяват на този мит, че ако храната не е престояла повече от 5 секунди на земята, значи е годна за ядене. Това е абсолютно погрешно. Истината е, че огромно количество бактерии полепват по храната през тези секунди, заедно с косми, твърди частици и замърсявания, което автоматично отрича това правило.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase