Снимка: outnow.ch

Работохолизмът или вманиачаването в работата е пристрастяване, подобно на всяко друго. Единствената разлика е, че това е социално приемливо пристрастяване. В някои общества и държави работохолизмът дори е почитан и на него се гледа с добро око.

Негативните последици от пристрастяването към работата обаче могат да бъдат много вредни – точно както при всяка друга мания: то влияе негативно върху здравето на човека, неговия социален живот, както и живота на близките му.

В случай че и вие имате притеснения дали не попадате в категорията на работохолиците, вижте кои са знаците, че работите прекалено много и че е време да укротите темпото:

1. Вие не си признавате, че сте работохолик.

Подобно на други хора с пристрастеност към дадено нещо, работохолиците отказват да признаят, че имат проблем. Те убеждават другите, че поведението им е нормално и напълно в реда на нещата. Много често дори се стига до скандали на тази тема.

2. Страхувате се за работата си.

Много работохолици оправдават поведението си с това, че те са принудени да работят толкова много, а не, че искат да го правят. Това обаче е механизъм на защита, тъй като голяма част от пристрастените към работата си хора действат, подтикнати от страх. Това може да бъде страхът да не загубят работата си, защото я обичат или защото тя означава финансова стабилност за тях.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase