Актрисата Нина Добрев е дете на български имигранти в Канада; Снимка:Getty Images
fallback

Докато едно дете расте, последното нещо, което иска, е да бъде „различно“ от другите. Това обаче трудно може да бъде избегнато, ако то започне да живее в напълно непозната за него държава. Животът на имигрантите може да бъде тежък, макар те да са материално подсигурени. Тежък най-вече психически.

Може би повечето деца, живеещи в чужда държава, понякога се чувстват като чужденци. С годините, научаването и привикването с обстановката обаче всичко си идва на мястото. Дори в един по-късен етап от живота си същите тези деца започват да осъзнават, че имигрантството има и своите ползи. Ето и някои от тях:
 

1. Човек се научава да говори два езика. За съжаление, българският език не може да ни бъде от полза никъде другаде, освен в пределите на нашата страна. Това важи за много други езици, но не и за всички. Със сигурност владеенето на два езика обаче е голям плюс – особено, ако вторият е английски, например. На публични места говоренето на съвсем непознат за останалите хора език също може да ви бъде от полза.
 

2. Човек разбира необятността на света. Повечето деца смятат, че с родния град и с родната страна се изчерпва всичко. Разбира се, те са наясно, че съществува друг свят и други държави, но никога не биха приели глобалните проблеми толкова близо до сърцето си, ако не бяха имигранти. Ако човек живее на различен континент от този, в който се е родил, това отваря много по-големи хоризонти пред него.
 

3. Културно разбирателство. Когато човек е роден в различна страна от тази, в която живее, той осъзнава, че всичко може да бъде много по-различно от това, с което е свикнал. Обичаите, вярванията, ценностите – всяка част от света има своите собствени характеристики, с които детето имигрант свиква още от малко. Това дава на порасналия човек свободата да общува и да приема хората от други култури много по-лесно.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 години

Живея извън България от две години. В началото беше трудно... работех мизерна работа, после изкараха курс по езика, сега карам втори курс по езика и отидох на по-добра работа. За връщане в България не ми се мисли - като се връщах там за няколко седмици и разбирах защо съм се махнала и защо никога не трябва да се връщам освен за почивка. Разбира се това няма как да го обясниш на хората, които ги е страх да емигрират или страдат от болен патриотизъм.

12

Анонимен

преди 9 години

Аз съм живяла в чужбина и носталгията много ме мъчеше. Във всеки случай който се чувства добре в чужбина завиждам му. Тук е свинщина и си заслужава да не се обръщат назад. За съжаление аз лично не мога. Много неща ме свързват тука - и емоционално, и материално, всякак.

11

Анонимен

преди 9 години

т.1. Не е вярно.Старобългарският е в основата на всички славянски езици.Ако знаеш български и отидеш в среда, в която се говори друг славянски език,след няколко месеца и ти ще го говориш доста прилично.Когато славяноезичните бивши съветски републики до една влязат в ЕС,ще можете да комуникирате с 35-40% от гражданите на ЕС благодарение на това,че знаете български!2. 100% истина.Пътувах много в детството си,когато в Бг беше още социализъм.Мисленето ми беше по-различно от това на връстниците ми

fallback