Снимка: Reuters

Съществуват десетки познати и непознати фобии, свързани с различни сфери на живота. Най-често срещаните страхове са свързани с ужасни животни и насекоми, смърт и заразяване с различни болести. 

Но няма да повярвате, че съществуват и фобии, свързани с интимния живот! Някои от тях са много рядко срещани, други не чак толкова. 

Филемафобия – страх от целуване 

Целувката е един от най-съкровените и интимни актове, на които човекът е способен. Той е израз на искрена любов. Надали бихте целунали страстно някого, за когото пет пари не давате. 

При хората, страдащи от филемафобия, страхът от лош дъх на партньора, както и от бактерии, предавани чрез слюнката, надвива желанието за целуване. Всъщност това си е доста силно основание.

Хираптофобия – страх от докосване 

Ако от мисълта, че някой може да ви докосне, ви се гади, вероятно страдате от хираптофобия. Този страх не се отнася само до интимния партньор, а от докосване по принцип. За някои фобията е толкова силна, че усещат кожата си да гори, сочат описанията на пациенти. 

Мизофобия – страх от микроби 

Страхът от заразяване с микроскопичните гадинки взима връх в отношенията на хората, страдащи от този вид разстройство. Трудно е човек да се доближи до тях. Ежедневието им също е крайно затруднено, защото всъщност ние сме заобиколени от мръсни повърхности и заразена среда, която потенциално може да ни разболее.

Повече по темата може да прочетете тук.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase