Kадър от филма "Безкрайна любов"; Снимка: outnow.ch

Знаете ли какво е общото между Бил Гейтс, Стив Джобс и Опра Уинфри? И тримата са били отхвърляни на няколко пъти, преди да постигнат невероятната си кариера. Разликата между посредствеността и големия успех често е в начина, по който човек се справя с отхвърлянето.

То действа зле на самочувствието на много хора и те след това се страхуват да опитват отново и отново, защото смятат, че пак ще се провалят. Има една поговорка обаче, която гласи: „Страхът от провал е страх от успех.“

Повечето хора не си дават сметка, че отхвърлянето е благословия, а ето и защо:

1. Отхвърлянето е възможност за обучение. Вместо да се обезсърчавате от негативните си мисли, които ще ви налегнат, след като някой ви отхвърли, си задайте въпроса какво можете да подобрите у себе си, така че следващия път да се справите по-успешно. Приемете отхвърлянето като вид обратна връзка, че имате нужда от още усъвършенстване. Учете се от грешките си, а не ги пренебрегвайте. Никога няма да успеете в живота и/или в кариерата, ако не си дадете сметка къде са слабите ви страни и не поработите върху подобряването им.

2. Отхвърлянето може да ви помогне да се отървете от страха. Повечето веднъж-два пъти отхвърлени хора след това започват да се страхуват, че никога няма да получат одобрението на другите, тъй като не са на необходимото ниво. Не трябва да разсъждавате така, а точно обратното – отхвърлянето е знак, че трябва да продължавате да бъдете уверени и упорити в преследването на мечтите и целите си. Хубавите неща често изискват смелост.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

Коментари Напиши коментар

3

Форест Гъмп

преди 7 години

"Когато губиш, не знаеш какъв късметлия си и колко неща печелиш ."

2

Бой Джордж

преди 7 години

Бай Донжун, радвай се, че поне мъжете ти отказват

1

бай донжун

преди 7 години

Нямам опит по тоя въпрос. Никоя не ми е отказвала досега!