Кадър от филма "Дяволът носи Прада"; Снимка: outnow.ch

За почти всички групи жени в обществото има създадени някакви стереотипи – блондинките са глупави, красавиците са леки жени, домакините са скучни, кариеристките не са добри съпруги и майки и т. н.

Едни от най-разпространените грешни схващания по отношение на нежния пол обаче са свързани именно с дамите, които имат голямо влияние и заемат ръководни позиции в бизнеса или политиката. Точно това, че все още са малцинство, ги прави мишена за много сурови оценки и коментари.

Тези силни и успели дами често са обобщавани с няколко термина с доста негативен нюанс. Ето и най-широко разпространените от тях:

Ледената кралица

Този безмилостен стереотип е може би най-широко разпространен. Сетете се само за строгата главна редакторка на списание, Миранда Пристли, от филма „Дяволът носи Прада“ (и нейната колежка от реалния свят – Анна Уинтур, главен редактор на Vogue) и веднага ще разберете, че влиятелните дами не са особено симпатични на обществото.

Хората считат, че една жена, която показва емоциите си на работното си място, е прекалено ранима и/или нестабилна, за да бъде лидер. Ето защо всички смятат, че силните жени, трябва да се държат като снежни кралици, но това невинаги е точно така.

Самотната стара мома

Хората често смятат, че силните жени смущават мъжете и жертват личния си живот, за да направят кариера. Накрая тези жени остават стари моми, които нямат семейства и затова прекарват цялото си време на работните си места. Истината е, че в света има много стари моми, които не са кариеристи, а просто не са срещнали мъжа на живота си.

Мъжкараната

Другият доста разпространен стереотип за жените с успешна кариера е, че те се държат агресивно - като мъже, и затова си проправят път към върха. Хората смятат, че тези жени са груби, гневни, прекалено делови и лишени от чувствителност.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase