Снимка: freeimages.com

Потенето е нормален процес на тялото, който се регулира от потните жлези. Някои хора са склонни да се потят повече, когато спортуват, докато за други горещите летни дни са свързани с редица неразположения в следствие на потенето. 

За да контролирате отделянето на потта, трябва да обърнете внимание на начина на хранене. Мазните и преработени храни могат да влошат този процес, както и някои метаболитни заболявания. Но ако съумеете да бъдете добре хидратирани и да се храните с определени храни, значително ще намалите потенето. Вижте как. 

Вода 

През летните месеци е особено важно да бъдете добре хидратирани. Добрата хидратация на тялото ще намали обилното потене, тъй като по-лесно се регулира телесната температура. Затова освен всички други любими напитки не забравяйте да пиете и много свежа вода. 

Кисело мляко 

Лятото е сезон, в който се храним с по-леки храни, като плодове, зеленчуци и кисело мляко. Калцият в киселото мляко може да помогне за намаляването на обилното потене. Той действа като регулатор на телесната температура. Освен натуралното кисело мляко други полезни храни, подходящи за консумация в горещините, са суровите бадеми, прясно мляко, боб. 

Пълнозърнести храни 

Пълнозърнестите храни са богати на витамини от групата В. Те са много важни за нормалния метаболизъм. Често забавеният метаболизъм е причина за обилното потене през лятото. Други храни, които са богати на тези важни витамини, са ядките, рибата, морските дарове, зеленчуците и месото. 

Чай от мента 

Студеният чай от мента не само ще ви освежи и успокои, но и ще охлади организма. Ментата е един от най-добрите начини за регулиране на телесната температура. Не пропускайте да добавите пресни ментови листенца към свежата салата или вкусните плодови и зеленчукови шейкове.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase